Als de winter nadert is er maar één ding belangrijk voor de bijenhouder: zijn er genoeg bijen om een goede kans te maken de winter te overleven? Hier op de boerderij zijn we begonnen met één bijenvolk, maar inmiddels hebben we twee bijenkasten achter in de tuin staan. Minstens 100.000 bijen hebben deze zomer zo’n 9 kilo honing voor ons gemaakt van de nectar die in een straal van 3 kilometer rondom ons huis is te vinden.
Eerlijke ruil?
Miljoenen kilometers zijn er afgelegd om dit resultaat te bijhalen en toch hebben we die kostbare wintervoorraad van de bijen afgenomen. Wel hebben we er bijna 28 kilo suiker voor in de plaats gegeven, maar of dit een eerlijke ruil is? Daar valt nog heel wat over te zeggen; het moet in ieder geval voldoende zijn om de winter door te komen, mits je er als bij wel een beetje bij in de buurt blijft.
Trillende vleugeltjes
Bijen gaan ’s winters samen met hun koningin in een tros in hun woning hangen, heel dicht bij elkaar. Door voortdurend te bewegen en met hun vleugeltjes te trillen, houden ze de kerntemperatuur van de bijentros op een constante temperatuur van 25 graden Celsius, hoe koud het buiten ook is! Iedereen begrijpt dat je dat niet met z’n drietjes voor elkaar krijgt, nee, daar heb je minstens 20.000 bijzusjes voor nodig en liefst nog wat meer…
Spannend
Best spannend dus, het moment waarop je de kast opent om te zien of er voldoende winterbewoners in je bijenkast zijn om met een gerust gevoel een koude periode tegemoet te zien. Maar gelukkig, in onze kasten hangen tien raampjes waarin de bijen hun bijenraten maken en die zijn bijna allemaal helemaal bijvolkt door meer dan genoeg bijen. Grote opluchting dus aan Laag Nieuwkoop, we zijn er klaar voor!
Het is een veelbelovend eerste bij-jaar geweest, ons imkerdiploma hebben we op 24 oktober gekregen en daarom:
Laat de winter maar komen….